Creativity Beyong Borders: szlovéniai ifjúsági csere – 2009. augusztus 21-30-ig

Résztvevő országok: Törökország, Olaszország, Magyarország és Szlovénia, mint szervező

 

Eleinte kétkedő kíváncsisággal vártam az egész ifjúsági csereprogramot, mivel még sosem voltam, csak hallottam róla Vad Zsoltitól, aki nagyon jó barátom. Sokat mesélt, hogy nagyon jó élmény és érdemes menni, egyfajta aktív, tanulással töltött „nyaralás”. Ez így is lett végül, fantasztikus élmény volt.

Az utazás förtelmes volt, és nem azért mert hosszú (17 óra kb.), hanem mert a határ mindkét oldalán felújítás volt, és így összesen 6-zor szálltunk át, míg eljutottunk Szegedről Nova Goricába.

 

Viszonylag elfogadható körélmények között voltunk elszállásolva, csak a nagyon meleg miatt volt rossz, hogy nem volt igazi szellőzése a kollégiumnak. A kaja általában teljesen rendben volt, főleg tőlem ez nagy szó, mert én válogatós vagyok! :) Az még rontott a dolgokon, hogy nem igazán jól volt beosztva az időnk és emiatt, igazán pihenni nem lehetett. Rohanósra volt véve a dolog egy kicsit, de a végére megszoktuk a dolgot. Kiemelném Vad Zsolti és Nagy András (Rizsi) ötleteit „energizerek” terén, mivel nagyon jól éreztük magunkat azok közben, attól eltekintve, hogy hulla fáradtak voltunk.

 

A workshoppok: fotózás, tánc, improvizáció (színház) és zsonglőrködés. Érdekes volt a változás ebben is. Mivel elsőre mást néztem ki magamnak, mint amivel a végén foglalkoztam. De jó élmény volt, hogy semmi nem volt kőbe vésve és lehetett változtatni. Fotózás és tánc helyett inkább a másik kettőt választottam és nem is csalódtam. Nagyon jól éreztem magam az improvizációban és a zsonglőrködésben egyaránt. Jó volt bolondozni és fejleszteni az „előadói” képességeinket és viccelődni, marhaságokat előadni. Jó ötletek is voltak, amik kifejezetten viccessé tették az egészet. Egyik: szinkronizáció, ahogy 2 ember előad egy szituációt ketten pedig a hangot adják nekik, aminek annyira nem kell követnie a logika ösvényét. Másik: Mime (pantomim), ahol 3-5 szereplő sorban kell, hogy mutogassak különböző hivatásokat és helyszíneket (mint az Aktivitiben a mutogatós rész), amik persze a sok szereplőn keresztül (mivel ők nem tudták mit mutogatnak, csak sejthették) egyre viccesebb formákat öltöttek.

 

A zsonglőrködés alatt pedig megtanultam 3 labdával dobálni, ami egy hét alatt nem rossz teljesítmény. Elég komoly elkötelezettség érzés is maradt bennem, hogy akár ezt még jobbra fejlesszem az elkövetkezendő évek alatt. Az pedig, hogy az egész csapattal csináltunk egy közös előadást, minden workshop témában, az kifejezetten tetszett. Mindenki kitett magáért és a végére mindenki megtalálta a maga szerepét ebben a közös előadásban. Még a mókás életművész olasz srác is, aki csak gitározott és viccelődött egyfolytában. Ő egy üde színfolt volt.

 

A különböző nemzetiségi estek is érdekesek voltak, megtudni és megismerni a kultúrák sajátosságait, vagy akár hozzáállását egy ilyen eseményhez. Voltak, akik komolyabban vették és voltak, akik csak félvállról, de utólag bevallom, nagyon jó volt, hogy mindegyik egyedire és sajátságosra sikerült.

 

A szlovén csapat annak ellenére, hogy emberhiányban szenvedtek és nagyon elfoglaltak voltak, kitettek magukért és kellemes programokat állítottak össze. Megnéztük a gyönyörű Bohinj-i tavat és elmentünk Bled-be nyári bobozni. Hihetetlen élmény volt. Sajnos voltak unalmasabb elemei is a kis eseményeknek, számomra a „történelem órák” kissé hosszúra és laposra sikerültek, amit érdemes lett volna rövidre vágni vagy sokkal humorosabbra venni, hogy fenntartsák a társaság figyelmét.

 

Ezektől eltekintve és néhány apró nézeteltéréstől, amiket meg is oldottunk, kellemes, kreatív és élvezetes 10 napot töltöttünk együtt. Ami még sokat dobott az élményen, hogy a mi kis magyar csapatunk nagyon jól klappolt. Humorral és folyamatos viccekkel bombáztuk egymást, ami nagyon jól összekovácsolt minket. A jó hangulat adott volt. :)

Emellett nagyon sok külföldi barátot is szereztünk. Remélem idővel újra találkozunk néhányukkal, mivel ők is jó társaság voltak.

 

Köszönöm az élményt!

Bácskai András