"Living in Trakai for ten days...

...hogy milyen volt Litvánia és maga a képzés, remélem az értékelés végére mindenki számára kiderül. Igazából nem is szeretnék értékelni, itt legfeljebb élménybeszámolóról lehet szó.
A 10 nap igen igen hosszúnak és fárasztónak bizonyult számomra, hiszen a szervezők  és trénerek a nap minden egyes percét gondosan felosztották  nekünk. Egyetlen délutánt biztosítottak számunkra, hogy megnézzük a litván főváros, Vilnius, nevezetességeit. Semmit sem bíztak a véletlenre. Valójában  tökéletesen igazuk volt, hiszen nem nyaralni mentünk oda, hanem tanulni!
És tanultunk is!
Azóta is napi kapcsolatban vagyok néhány résztvevővel, akikkel hamarosan (2007. tavaszán) megvalósíthatunk egy nemzetközi ifjúsági cserét.
Litvánia mint ország telis teli van természeti értékekkel, gyönyőrű kastélyok, hegyek, tavak, még a naplemente is más a kissé hűvös, esős délutánt  követően, és ami számomra igen meglepő, az emberek végtelenül kedvesek, segítőkészek, bár az autóvezetési stílusuk igen agresszívnek mondható. Csupa szépet és jót őrzök azóta is a szívemben Litvániáról, a szervezőkről, a nemzetközi résztvevőkről és nem utolsó sorban a magyar csoport tagjairól. Mindenki nagyon-nagyon türelmes és barátságos volt velem, és valójában senkinek sem volt könnyű a beilleszkedés a sokféle nemzetiség miatt (angol, német, litván, magyar, lengyel, román résztvevőkkel). Ahhoz képest egy jól összekovácsolódott társaság alakult ki a végére.

Üzenet:
Ha a jövőben lehetőséged adódik Kedves Olvasó, hogy Te is
részese legyél egy nemzetközi csoportnak, semmiképpen nem
szabad kihagynod! Soha sehol nem fogsz ennyit tanulni és
ilyen szintű kapcsolatokat kialakítani!
....Ja a pénz! A civil szervezetek elszámolhatják utazási
költségként ami legrosszabb esetben is 25-30 ezer forintból
kijön!
Viszont nem nyaralás egy ilyen! Aki azt gondolja, hogy
pihentető egy nemzetközi képzésen való részvétel, az nagyon
téved. Komoly munka folyik a háttérben, ahol mindenki a
csapat AKTÍV tagja!
Figyelnek rád!
 
Köszönettel tartozom a csoportomnak, hogy elviseltek engem és Marának amiért lehetőséget látott bennem.

Molnárné Ági (Röszke)