EAST AND WEST, TAKE ACTION NEXT

Partnership Building Activity
Sintra, Portugália 2009. Június 14-19.

A portugáliai hegyi kisváros közelében megvalósuló “EAST AND WEST, TAKE ACTION NEXT” elnevezesü projekten a YOPA két képviselöje; Szabó Máté és Kertész Gábor vett részt. A találkozóra 28 résztvevö, ifjúságsegítök, NGO-knal tevékenykedö fiatalok jöttek el.  A projekt célja az volt, hogy kapcsolatot építsen ki megbízható europai uniós és az Unión kívüli, partner országokkal. Így a következö országok vettek részt: Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldávia, Románia, Oroszország, Törökország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország és Portugália.
Az elsö nap a szokásos ismerkedös gyakorlatokkal és jégtörö játékokkal telt.
A következö nap csapatokban Sintra városát kellett felfedeznünk, ez egy jó gyakorlat volt arra, hogy még jobban megismerkedjünk a résztvevökkel és mind eközben kulturális és turisztikai ismereteket is szerezzünk Sintra városáról.  A délután folyamán a résztvevö szervezetek  bemutattása történt meg. 
A harmadik nap folyamán SWOT analizist készítettünk egy ideális ifjúsági szervezetröl, illetve az FLP erösségeit, gyengeségeit, lehetöségeit, gátoló tényezöit  vizsgáltuk meg. A délután folyamán a “Játék-elmelettel” ismerkedtünk meg. Ez az elmélet azt vizsgálja, hogy minden játékban, legyen az kártya, sakk vagy bármi, meg vannak a szabályok, de mégis  sokszor számtalan megoldási lehetöség van ahhoz hogy nyerni tudjunk. Ugyanezt az elméletet alkalmazzák a nagy cégek is, illetve az NGO-k is. Kihívásokra megoldást kell találni ahhoz hogy nyerni tudjunk.
A következö nap strandolással és városnézéssel telt.
Az ötödik nap tovább beszélgettünk arról, hogy ki miért vesz részt benne és mit csinál az ifjúsági területen. Ezután projekt ötleteken kezdtünk el gondolkozni, majd csoportokban kezdtük kidolgozni a brainstorminggal elözetesen kiválasztott témákat. Született egy-két ifjúsági csere, képzés ötlete, illetve egy esetleges törökországi EVS fogadó hely. Sajnos az idö szükössége… vagy esetleg a picit több szabadidö miatt már nem tudtuk a született ötleteket konkretizálni. Ami még fontos kimenetele lehet ennek a projektnek, hogy nagyon érdekes és profi szervezetek képviseltették magukat, akikkel a késöbbiek során is szívesen dolgoznék együtt.  Mivel sajnos három partner szó nélkül nem jelent meg a projekten ez is tovább erösitette a rásztvevöknek azt a vágyát (de legföképp a szervezöket), hogy egy olyan megbízható hálózatot hozzunk létre, ahol nem ismétlödhet meg ilyen dolog. Pl. a közel jövöben az ilyen megbízhatatlan partner szervezeteket már egy fajta “fekete listára” lehetne rakni és nem müködni veluk együtt, mert megbízhatatlanok. Másik lehetöség pl. ebben a nemzetközi hálózatban ha folyamatosan informáljuk a tagokat a különbözö együttmüködési pontokrol, közös Uniós érdekképviselet, stb. Készült egy email group is a résztvevökkel, melynek célja ezen információk megosztása. A gyakorlatban még nem indult be.
A szakmai program mellett lehetöségünk nyílt Sintra és Lisszabon felfedezésére, egy kis fürdözésre és jó pár kellemes közös estére. Mint általában a nemzetközi projekteken, itt is volt interkulturális este, ahol a különbözö országok étel és italkülönlegességeit probálhattuk ki. 
Összességében nagyon jól telt a projekt és teljes magabiztossággal ajánlom bármely YOPA projekthez a résztvevö szervezeteket.

Kertész Gábor