EVS beszámoló Kertész Gábor

Kertész Gábor
Európai Önkéntes Szolgálat beszámoló
Elche, Spanyolország 2008. október 15. – 2009. július 15.


2008. október 15-én teli izgalommal, kételyekkel indultam ki a Mediterrán kisvárosba 9 hónapos önkéntességemet letölteni. Előzetes spanyol nyelvtudás nélkül kezdtem neki projektemnek úgy, hogy a fogadó szervezetemről sem tudtam sokat. De idővel minden kételyem elmúlt és egy nagyon jól sikerült projektet zártam.

Október: Velem együtt öt önkéntes kezdte spanyolországi projektjét. Mellettem egy német, egy cseh, egy román lány és egy angol fiú érkezett. Az első hetekben egy intenzív spanyol nyelvi kurzussal kezdtünk, mivel a fogadószervezetünknél senki sem beszél angolul. Így az első hónapokban a kommunikáció egy kicsit nehezen ment. A városban sem igazán beszélnek az emberek angolul, viszont nagyon segítőkészek, így viszonylag gyorsan haladtunk a spanyol nyelv elsajátításával. A második héten egy sajtótájékoztatón vettünk részt, ahol a helyi tv, rádió és újság képviselői előtt mutatkoztunk be. Október végén pedig az egy hetes Érkezés utáni képzésen vettünk részt a Murcia melletti Aguilasban. Ez egy nagyon jól sikerült projekt volt, ahol nagyon profi szervezői munka valósult meg.

November: A képzés utáni héten megkezdtük a tényleges munkát is. Először a fogadó szervezettel ismerkedtünk meg, majd pedig a feladatainkkal. A fogadó szervezet maga az Elche Városházának Ifjúsági és Kooperáció részlege volt. Az ifjúságügy alá tartozik 3 városi és több külvárosi ifjúsági pont üzemeltetése, információnyújtás fiataloknak munkahelyi, továbbtanulási, szexuális és drogprevenciós, kérdésekben. Ez mellett van még kedvezményes albérlet kiközvetítés, ifjúsági rádió, nemzetközi projektekben való információnyújtás, rendezvényszervezés. Ezen a részlegen segítettünk négyen, az ötödik önkéntes, a cseh lány pedig a Kooperáció részlegen volt. Ezen a részlegen a városháza azokkal a helyi szervezetekkel dolgozik együtt, illetve nyújt támogatást, akik a harmadik világ országainak nyújtanak segítséget. Délután 5 órától este 8-ig a városi ifjúsági pontok egyikében tevékenykedtünk. Ez a része a munkának várakozásainkon alul maradt, ugyanis lényegében semmi dolgunk nem volt. Az ifjúsági pontok új számítógépekkel illetve Playstationnel vannak felszerelve, ahova a fiatalok csak Internetet használni vagy videojátékozni mennek.
E hónapban sikerült egy kirándulást tennünk Zaragozába. Egy 2008. áprilisi finnországi képzésen megismerkedtem egy zaragozai ifjúságsegítővel, akivel a későbbiekben is tartottam a kapcsolatot. Így őt látogattam meg a többi önkéntes társaságában. Sikerült betekintést nyernünk szervezetük működésében, illetve a helyi önkormányzat ifjúsági centrumát is közelebbről megnézhettük.
A pár napos látogatásunk után én és az angol srác egy nagyon izgalmas projektben vehettünk részt Elchében. A helyi egyetem (Universidad Miguel Hérnandez) Karrier Irodája szervezésében megvalósult egy képzés sorozat a nemzetközi projekt lehetőségekről, pályázatokról és munkavállalásról. Ebben a projektben egyfajta facilitatorként vehettünk részt. Mivel a munkanyelv angol volt, igen hasznosnak éreztem magam benne, ugyanis még spanyolul szinte semmit sem értettem, ebben a projektben viszont megoszthattam ötleteimet, véleményeimet illetve segíthettem a helyi egyetemistáknak, akik hasonló külföldi projekteket, szakmai tapasztalatokat keresnek, mint amiben én is részt veszek.
E hónapban Erasmus hallgatókkal közösen elkezdtük egy egyetemi nyelvi kurzust, mely 2009. május végéig tartott. 

December: Az év utolsó hónapjában több előadást tartottunk egyetemistáknak az EVS-ről, illetve a Youth in Action program más lehetőségeiről. Megkezdtük az áprilisig tartó INFOTOPE projektet, minek keretében Elche összes középiskoláját végig látogattuk, ahol a 11. évfolyamos diákoknak beszéltünk a Városháza Ifjúsági Tanácsa által nyújtott szolgáltatásokról. Ezen mi, önkéntesek az EVS-ről és az ifjúsági cserékről beszéltünk a spanyol kolléga pedig a többi szolgáltatásról.

Január: A karácsonyi szünet után visszatérve folytattuk a középiskolák látogatását és a délutáni ifjúsági pontokon töltött tevékenységeket. A délutánok folyamán az ifjúsági pontokban voltunk.
Egy új önkéntes lány csatlakozott hozzánk. A német lány szintén az ifjúsági területen kezdte projektjét.

Február: Februárban szintén folytatódtak az eddigiek. Majd pedig a Félidős értékelő szeminárium következett, mely Andalúziában, Málagához közel volt. A szemináriumon 140 Spanyolországban lévő önkéntes volt és nagyon jó hangulatban zajlott le. A találkozó után még arra is maradt időnk, hogy Málagát meglátogassuk. Málaga után Córdobába mentem, ahol egy-két ismerőssel találkoztam, akiket még egy 2008. szeptemberi córdobai ifjúsági cseréről ismerek. A kellemesen eltöltött pár nap után Sevillába mentem, ahol két córdobai ismerősöm tanul. A csodálatos és felejthetetlen andalúziai 1,5 hét után visszatértem Elchébe. Habár az ifjúsági pontokon nem sok dolgunk volt, mégis szerencsések voltunk, ugyanis nagyon szimpatikus és fiatal munkatársakkal ismerkedtünk meg, így ők sokat segítettek a nyelv tanulásában, illetve a helyi integrációban. Velük többször elmentünk szórakozni is, ők ismertették meg velünk a különböző helyi szokásokat, úgy mint például a februári karnevált, ami egy nagyszerű élmény volt. Az egyik ifjúsági pontban megpróbálkoztunk az élet felpezsdítésével egy fajta ismerkedős, energizer tevékenységgel. Sajnos azt kell mondanom kevés sikerrel, a fiatalok nem igazán voltak érdeklődőek és nyitottak felénk.
E hónapban még négy új önkéntes érkezett, egy olasz lány a Városháza Oktatásügyi részlegéhez, míg 3 másik önkéntes környezetvédelmi projektet kezdett. A luxembourgi és ausztriai lány és az olasz fiú a közeli Madár Parkban végeztek megfigyeléseket.

Március: E hónapban elkezdtük a júliusig tartó interkulturális rádióműsorunkat az ifjúsági rádióban. Ez is sokban segítette spanyol nyelvtudásunk tovább fejlesztését. A heti rendszerességgel jelentkező adásokban egy-egy témát dolgoztunk fel, melyeknek interkulturális dimenziói voltak. Ez mellett mindig készítettünk interjút egy meghívott vendéggel, az interjú mindig a nap témájához kapcsolódott.
E hónapban kezdtem el felkészíteni egy spanyol csoportot az októberben Szegeden megvalósuló ifjúsági cserére. A lelkes, egyetemista fiatalokból álló csoport még sosem vett részt ifjúsági cserén és nem nagyon ismerik a Fiatalok Lendületben Programot, ezért sok segítségre szorultak, mind a magyar szervezettel való kapcsolattartás terén, mind az FLP megismerése illetve gyakorlati tanácsok terén. Egyelőre a Mobilitás válaszára várunk, de remélem, hogy viszont láthatom ezeket a kedves elchei fiatalokat ezen a szegedi cserén.
Március hónapban kezdtünk bele egy másik érdekes projektbe is. A  SYTYKIA névre hallgató Eurodesk projekt célja megismertetni a középiskolás fiatalokkal az Európai Unió nyújtotta előnyöket, illetve a fiatalok előtt nyitva álló Uniós lehetőségeket. A projekt annak ellenére, hogy nem volt benne semmi előzetes tapasztalatunk és teljesen magunkra voltunk utalva, egész jól sikerült. 
Azért ebben a hónapban is maradt időm egy kis kirándulásra, így meg tudtam látogatni a Murciához közel lévő Abaránban élő ismerőseimet, akiket még egy szegedi ifjúsági cserén ismertem meg 2007-ben. E hónapban volt a híres valenciai Las Fallas, melyre Erasmus hallgatókkal látogattam el. Mivel márciustól már elég kellemes volt az idő, így a közeli tengerpart felfedezésébe is belekezdtem.

Április hónapot egy kellemes granadai hétvégével kezdtem, mely után a Húsvét nagy hét spanyol változatával találkoztam, mindkettő óriási kulturális élmény volt. Ezt követően a közeli Alcoy városában is megfordultam, mely a Moros y Cristianos lenyűgöző fesztiváljáról híres, mely teljesen ámulatba ejtett. Majd pedig egy hétvégét a helyi Vörös Kereszt önkéntes munkatársaival, mint vízi mentő tölthettem el a tengernél. Természetesen nem csak vakációval telt az április hónap. Az egyetemi kurzus, délutáni ifjúsági pont látogatása mellett folytattuk a középiskolák látogatását, értékeltük és feldolgoztuk a SYTYKIA eredményeit. E hónapban kezdtük el előkészíteni a saját kis projektünket, melyet mi önkéntesek, saját kezdeményezésre indítottunk el. A Tocando Europa névre hallgató projekt lényege az, hogy az ifjúsági pontba járó fiatalokhoz közel hozzuk Europát, az interkulturalitást és a nem-formális tanulást.
Szintén ebben a hónapban megvalósult a második SYTYKIA projekt, mely sajna nem sikerült olyan jól, mint az első alkalommal.
Április végén egy hétig szüleim látogatása töltötte ki időmet.

Május: E hónapban a szokásos dolgok mellett időnk nagy részét a Tocando Europára való készülés és annak megvalósítása tette ki. A négy héten át megvalósuló projekt alatt az első héten EU-ról beszéltünk a fiataloknak, internetes quiz, puzzle játékokkal próbáltuk felfedezni az EU-t. A második héten rövid filmeket néztünk a fiatalokkal emberi jogokról, sztereotípiákról és különböző kultúrákról. A harmadik hét során a Képzők könyve egy-két gyakorlatát szerettük volna megvalósítani, mely sajnos nem sikerült, ugyanis a leginkább bevándorló, munka és iskola nélküli fiatalokat nem tudtuk ezekkel a gyakorlatokkal lekötni. Így taktikát váltottunk. Érdekes módon a kreativitásuk kifejezésére alkalmas rajzolás, kollázs készítés, stb. működött. Így elkészítették az ideális városukat, melyekben megtalálható volt, pl. az Anti-krízis ház, Emigránsok otthona, stb. Így ezután tudtunk a témáról picit komolyabban is beszélgetni velük. Egy másik alkalommal a jövőjükről készítettünk kép kollázst, mely után arról beszélgettünk mik a terveik a jövőben, mit szeretnének elérni az életben. Elég kiábrándító kép tárult elénk, de azért mutattunk nekik Web oldalakat, ahol munkahelyeket, tovább tanulási lehetőségeket találhatnak. A negyedik hét a Fiatalok Lendületben Program bemutatásával telt. Beszéltünk az ifjúsági cserékről, EVS-ről és az ifjúsági kezdeményezésekről.
E hónapban egy spanyol csoportot sikerült kiküldenem egy ismerős németországi szervezet által megvalósított ifjúsági cserére, mely szerencsére jól sikerült. Ezen az ifjúsági cserén én lettem volna a spanyol csoportvezető, de mivel időmbe már nem fért bele, így csak a projekt előtt koordináltam a csoport felkészítését, illetve a németekkel való kapcsolattartást.
Az Ifjúsági Tanács májusban bonyolította le a kétévente megrendezésre kerülő Dinamia Konferenciát. Az Információ Technológiáról szóló rendezvényen mi is tevékenykedtünk. E hónap egyik hétvégéjén a fővárosba, Madridba tudtam ellátogatni, majd pedig egy magyarországi jó barátomat látogattam meg Mallorcán, ahol a szállodai animációval sikerült közelebbről megismerkednem.

Június hónap is eseményekben dúsan telt. A hónap elején a kurzus végi spanyol vizsgát tettük le. Június 5-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából a Madár Parkot látogattuk meg és ott segítettünk. Ezt követően egy érdekes fesztivál, az Elx al carrer lebonyolításában vehettünk részt. Ez egy hétvégi utca fesztivál volt, melyre minden felől érkeztek a street art képviselői és lehetőséget kaptak műsoruk bemutatására. Ezután mint a YOPA képviselője egy portugáliai Partnership Building Activity résztvevője voltam. A projekt – melyre Nyugat-, Közép- és Kelet-Európából illetve Kaukázus térségből érkeztek résztvevők – nagyon jó hangulatban zajlott le. Érdekes szervezetekkel találkoztunk, akikkel a későbbiekben szívesen dolgoznék együtt FLP projekteken. Elchei visszaérkezésem után egy hétig az alicante-i ifjúsági referensnek segítettem egy ifjúsági csere megvalósításában. A bilaterál cserén spanyol és lett fiatalok vettek részt, a téma tánc és dráma volt.

Július hónap sajnos már csak két hét spanyolországi kint tartózkodást jelentett, ugyanis 15-én haza repültem. Ez a két hét igazából már csak a projekt lezárásával, értékeléssel, Youthpass bizonyítvány kitöltésével telt.

Összességében azt mondhatom, hogy nagyszerűen telt ez a kilenc hónap. Habár voltak nehézségek, mégsem bántam meg, hogy belevágtam ebbe a nagy kalandba. Sokat tanultam saját magamról, a spanyol kultúráról, emberekről. A nulláról egy erős közép szintre jutottam a spanyol nyelvvel. Megtapasztaltam milyen az, amikor egy idegen országban kell élnem, nemzetközi csapattal kell együtt dolgoznom hosszútávon, mit jelent magyarnak lenni, stb. Sok-sok csodás, felejthetetlen emlékkel tértem haza, melyeket nem felejtek el soha.

Kertesz Gábor