Ifjúsági csere Cordobában

A cordobai út számomra igencsak emlékezetes volt, hiszen életem első külföldi ifjúsági cseréjében vehettem részt. Ez alatt a 10 nap alatt (2008. szeptember 22-október 1.) 4 ország fiataljai ismerkedhettek meg egymással: Libanonból, Marokkóból, Magyarországról és a házigazdák Spanyolországból.
Magyar csapatunk útja igencsak kalandosra sikerült. Repülőgépünk mivel technikai okok miatt késve indult, ezért lekéstük a csatlakozást és az éjszakát emiatt Madridban töltöttük.
Ennek én kifejezetten örültem, mert legalább sikerült a fővárost is meglátogatni és körbejárni. Egy napos késéssel, de végül megérkeztünk a csere helyszínére, ahol a szervezők szívélyesen fogadtak. Az első napokban több olyan programot is szerveztek, amelyben megismerhettük a többi ország résztvevőit. Egy-egy országból átlagosan 5-7 fő képviseltette magát. Az átlagos életkor 16-25 év között volt. A csere célja az volt, hogy audiovizuális készségeinket, képességeinket, tapasztalatainkat egymással megosztva egy közös produktumot hozzunk létre. Kezdetben számunkra is kérdéses volt, hogy mi is lesz ez, de végül világossá vált, hogy egy rövidfilmet kell készítenünk. A résztvevőket kisebb vegyes csoportokra osztották, ahol közösen kellett kitalálnunk, és csinálnunk egy kisfilmet. A mi kis csoportunk, hogy minden ország képviseltesse magát elhatározta, hogy az Eurovíziós-dalfesztiválhoz hasonlóan elkészítjük a Cultural Vison Festival-t. Ezen rövidfilmben a marokkói fiú saját dobjával mutatta be, milyen tehetséges; a libanoni fiatalember néptáncolt; a spanyol fiatalok az Eurovíziós dalfesztiválon Spanyolországot képviselő együttes dalát énekelte el; mi magyarok pedig megtanítottuk a többieket „a nád a házam teteje” című népdalra. A közös munkák során nagyon jó kapcsolat alakult ki. Többségükkel mai napig tartom a kapcsolatot.
Keretet adva beszámolómnak egy másik dolog is emlékezetessé tette ezt az ifjúsági cserét. 2006-2007 között önkéntes voltam Spanyolországban igaz egy másik városban Murciában, de sajnos azóta nem volt lehetőségem visszalátogatni. Most azonban nagyon jól esett, hogy újra ellátogathattam és beszélhettem egy kicsit spanyolul.

Horváth Andrea