Ifjúsági Csere

Mi is az az Ifjúsági Csere? Fiatalok Európáért, Fiatalok a Világban

Creativity Beyong Borders: szlovéniai ifjúsági csere – 2009. augusztus 21-30-ig

Résztvevő országok: Törökország, Olaszország, Magyarország és Szlovénia, mint szervező

 

Eleinte kétkedő kíváncsisággal vártam az egész ifjúsági csereprogramot, mivel még sosem voltam, csak hallottam róla Vad Zsoltitól, aki nagyon jó barátom. Sokat mesélt, hogy nagyon jó élmény és érdemes menni, egyfajta aktív, tanulással töltött „nyaralás”. Ez így is lett végül, fantasztikus élmény volt.

Az utazás förtelmes volt, és nem azért mert hosszú (17 óra kb.), hanem mert a határ mindkét oldalán felújítás volt, és így összesen 6-zor szálltunk át, míg eljutottunk Szegedről Nova Goricába.

 

Bővebben: Creativity Beyong Borders: szlovéniai ifjúsági csere – 2009. augusztus 21-30-ig

 

Beszámoló ifjúsági cseréről: Görögország, Agios Andreas / Kalamata 2006. augusztus 1-12

A nagy nyári kalandok zuhataga július 31-én, egy hétfői napon indult, reggel kereken 10 órakor. Végre az 5 fős magyar csapat először találkozott úgy, hogy mindenki jelen volt. Mindenki kíváncsian mérte fel a másikat, azon töprengve, megleszünk-e egymással anélkül, hogy vérontás történne az előttünk álló 2 hosszú hét alatt. 2 napnyi utazás várt ránk, amit gondoltuk, ha túlélünk, túl is leszünk a megpróbáltatás nagy nehezén. Kezdtük a túrát egy busz úttal Szabadkára, beiktattunk egy kis városnézést is, onnan Belgrádba folytattuk a kalandkeresést, végül pedig Thessalonikiben kötöttünk ki, ahonnan már csak egy 5 órás "köpés" volt Athén. Ja, persze, és majd elfelejtettem, hogy onnan még megint csak 5-6 óra volt a célállomás, Agios Andreas. 

 

Bővebben: Beszámoló ifjúsági cseréről: Görögország, Agios Andreas / Kalamata 2006. augusztus 1-12

   

Beszámoló a „Cultures and Colors!” ifjúsági cseréről

2006. augusztus 1-12. között az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 programja keretében egy ifjúsági cserén vehettem részt. A program Görögországban került megrendezésre, Messinia egy piciny üdülőfalujában, Agios Andreasban, ahol a helyi kempingben voltunk elszállásolva. A programon 7 ország 6-6 képviselője vett részt, egészen pontosan Olaszország, Románia, Bulgária, Spanyolország, Szlovénia, Magyarország, valamint a házigazda Görögország képviseltette magát. Az ifjúsági csere a „Cultures and Colors!” nevet kapta, a fogadó szervezet a N.O.M.A.S.Young People In Movement volt, amelynek székhelye Kalamatában van.

Bővebben: Beszámoló a „Cultures and Colors!” ifjúsági cseréről

   

Beszámoló a Kalamatában és Agios Andreas-ban (Görögország) zajlott ifjúsági csere előkésztő találkozójáról

Felkészítő-levél a magyar résztvevőkhöz, 2006. július

 

 Sziasztok!

Hétfő este 9-re hazaérkeztem Kalamatából, és sikerült ennyi idő alatt átvennem a laza mediterrán magatartást. :)

Igyekszem minden fontos infót most egybesűríteni, ha bármi kérdésetek van, kérdezzetek bátran!

 

Előrebocsátom: jó helyre megyünk!

 

Bővebben: Beszámoló a Kalamatában és Agios Andreas-ban (Görögország) zajlott ifjúsági csere előkésztő találkozójáról

   

BÁB-el

A BÁB-el projektet 5 ország, Bulgária, Lettország, Spanyolország, Románia és Magyarország fiataljai közösen hozták létre. A projekt fõ eseménye a 2010. február 6-14. között Szegeden megrendezésre került csereprogram volt, amelynek keretében a 25 résztvevõ fiatal közösen dolgozta fel a projekt témáját, a társadalmi befogadást különbözõ színes, nem formális gyakorlatok során szegedi fogyatékos fiatalok bevonásával. A tapasztalatokat felhasználva a fiatalok közösen állítottak össze egy bábjátékot, melyet a helyi közönségnek is bemutattak. A projekt során a résztvevõ fiatalok interkulturális környezetben szereztek gyakorlati tapasztalatokat a társadalmi befogadásról.


A BÁB-elről a SZEGEDma
2010. február 11-én le is közölt egy cikket, amely itt olvasható:

Határon átívelő elfogadás és tolerancia


A BÁB-el egy olyan interkulturális program, amelyen öt ország képviselteti magát: Bulgária, Lettország, Románia, Spanyolország és Magyarország. Az együtt töltött hét során a huszonöt résztvevő a társadalmi befogadás témáját járja körbe különböző változatos, kreatív feladatok megvalósításával.

A csoporttagok megosztják egymással tapasztalataikat a fogyatékossággal kapcsolatban: hogyan jelenik meg ez a jelenség az adott kultúrában, országban. A magyarok képviseletében a Napos Oldal Alapítvány dolgozói vesznek részt, és mutatják be fő tevékenységüket, programjukat. A projekt hetedik napján a csapat feladata egy színvonalas bábelőadás megrendezése a társadalmi befogadás problematikájáról; amely a hét méltó lezárásának tekinthető. A bemutatóhoz hozzátartozik a használatos bábtechnikák megismerése, bábok elkészítése, megtervezése, forgatókönyv, sztori megírása. A produkció 2010. február 12-én Szegeden a Kölcsey utcában kerül bemutatásra, a nemrég megnyílt SZTEage klubban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk 18 órai kezdettel „az örök problémát” feldolgozó produkciónkra, amely sokakat érint napjainkban is. A belépés mindenkinek ingyenes.

Sipka Barbara

 

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL