EVS

Közel egy év Észtországban

Csontos Katalin vagyok, a Szegedi Tudományegyetem latin-finnugor szakos hallgatója, 2008 októberétől 2009 szeptemberéig Észtországban dolgoztam önkéntesként. Minél hosszabb időt szerettem volna Észtországban tölteni, minél kevesebb anyagi ráfordítással (nálam ez is szempont), így jött az önkéntesség ötlete az egyik ismerősömtől, aki szintén dolgozott már Észtországban. Märjamaaba mentem a helyi Ifjúsági Központba, ahol két észttel együtt próbáltunk kreatív elfoglaltságot biztosítani a gyerekeknek. Kezdetben nehezen fogadtak el, mert nem mertem észtül beszélni, de ahogy összeszedtem a bátorságom, és a saját anyanyelvükön beszéltem, már nem volt semmi probléma, szívesen láttak.

Bővebben: Közel egy év Észtországban

 

EVS beszámoló Kertész Gábor

Kertész Gábor
Európai Önkéntes Szolgálat beszámoló
Elche, Spanyolország 2008. október 15. – 2009. július 15.


2008. október 15-én teli izgalommal, kételyekkel indultam ki a Mediterrán kisvárosba 9 hónapos önkéntességemet letölteni. Előzetes spanyol nyelvtudás nélkül kezdtem neki projektemnek úgy, hogy a fogadó szervezetemről sem tudtam sokat. De idővel minden kételyem elmúlt és egy nagyon jól sikerült projektet zártam.

Bővebben: EVS beszámoló Kertész Gábor

   

EVS beszámoló Kristó Gergely

Önkéntes neve: Kristó Gergely
Küldő szervezet neve: YOPA Közhasznú Egyesület
Koordinátor neve: Árvai Mara / Bálint Szilvia
Fogadószervezet neve: Unis-Cité Ile-de-France
Koordinátor neve:
Arnaud Walbecq
Önkéntes tevékenység időtartama: 2008.02.16.-2008.08.16.

  A YOPA Közhasznú Egyesületnek és az Unis-Cité Ile-de-France-nak köszönhetően hat hónapot tölthettem önkéntesként Párizsban. Ez a fajta tevékenység nem volt ekkor már ismeretlen számomra, hiszen a 2007. év folyamán 10 hónapig hasonló szociális feladatokat láttam el itthon. Ezáltal ismerkedtem meg a későbbi küldő szervezetemmel, valamint koordinátoraimmal.
  Első lépésként a jelentkezési lapot kellett elküldeni a fogadószervezet számára. Azért francia nyelvterületre szerettem volna kerülni, mivel a nyelvvel már régebb óta foglalkoztam; a szociális tevékenységek mellett a nyelvtudás mélyítése is fontos volt a projekt kiválasztásakor. Küldő szervezetem alapos megismerése után hamarosan az Unis-Cité-vel is kapcsolatba kerültem. Arnaud Walbecq szintén bemutatta szervezetüket, célkitűzéseiket, elvárásaikat a leendő önkéntesekkel kapcsolatban. Néhány hét múlva értesítettek, hogy a jelentkezők közül rám esett a választás.

Bővebben: EVS beszámoló Kristó Gergely