Képzések

EVS indulás előtti képzés

Szervezetünk 2009 december 12 és 15 között EVS – Európai Önkéntes Szolgálatra induló fiataloknak tartott indulás előtti képzést Kiskunfélegyházán a Constantinum Intézményben. A képzésen 15 fiatal vett részt önkéntes szolgálatuk kezdete előtt. A képzést Árvai Mara és Kiss Endre vezette és a logisztikai csoport 3 tagból állt, Bálint Szilvi, Horváth Andrea és Szász Anikó.

A képzés folyamán a következőek témákkal foglalkoztunk:
Az EVS gyakorlati és technikai információinak átadása (szociális biztonság, biztosítás, vizum/tartozkodási engedély, szállás, zsebpénz stb.); A tudatosság nővelése az EVS project természtét illetően; Az EVS filózofiájának  és struktúrájának megismertetése; EVS projekt ciklus;
Az EVS projekt partnerek jogai és kötelességei; A partnerek szerepeinek háromszöge;
Felmérni és megértetni, az EVS szerepét, valmint hogyan illik bele az EVS az életükbe?;
 Az önkéntesnek időt és teret adni arra, hogy átgondolják a személyes céljaikat az EVS projektjük kapcsán, ötleteljenek azon, mit tudnak csinálni a saját projektjükben, hogyan tudják azt fejleszteni, mik is ezek a projektek valójában.  A személyes tanulási folyamatuk felismertetése az EVS projektben, a Youthpass és a kulcskompetenciák bemutatása. Lehetőséget biztosítani az önkéntesnek, hogy megoszthassák a félelmeiket másokkal, elmondhassák az elvárásaikat és motivációjukat.
 Az interkulturális tanulás aspektusainak bemutatása, különös tekintettel a kulturális sokkra való felkészítésre és a különbözőségekkel való szembenézésre.  Exönkéntesekkel való megismerkedés, tapasztalatátadás.

A képzés alatt született egy kis segédlet önkéntes szolgálat túlélésére, ez a dokumentum letölthető ha erre a linkre kattintasz.

A képzés alatt készült fotókat pedig itt találod meg
 

EVS CLUB

Szervezetünk 2010. április 7 és 11 között EVS – Európai Önkéntes Szolgálatot teljesítő külföldi önkénteseknek tartott EVS klubbot Mártélyon a Bodnár Bertalan Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban. A képzésen 25 önkéntes vett részt, valamint egy mentor is. A klub facilitálását Árvai Mara és Kispál Gyöngyi vállalta és a logisztikai csoport 2 tagból állt, Kiss Endre és Olasz Imre.

Az EVS Club megszervezése során többféle célt is kitűztünk magunk elé, melyek mind a résztvevők igényeit, fejlődését helyezik a középpontba.
Legfontosabbak:
-    teret biztosítsunk a résztvevőknek az önkifejezésre, az önkipróbálásra a különböző gyakorlatok során
-    résztvevők olyan élményekkel, tapasztalatokkal térjenek vissza fogadószervezeteikhez, melyeket a további EVS tevékenység során is hasznosítani tudnak
-    mindennapos EVS „rutinból” egyfajta kiszakadást, más környezetet biztosítani a résztvevőknek
-    nem-formális keretek között igyekezzünk minél több használható, gyakorlatias, tapasztalaton alapuló tudáshoz, élményhez hozzásegíteni a résztvevőket
-    résztvevők ismereteit felhasználva minél több ismeretet átadni többek között a YIA programról és a Youthpassról

Az EVS CLUB alatt készült fotókat pedig itt találod meg

   

B.I.P.! Be intercultural person!

Szerbia, Szabadka   2008.02.14.- 2008.02.21.

Ezen a képzésen eredetileg 4 ország résztvevői lettek volna jelen: Szerbia, Románia, Magyarország és Horvátország. Sajnos a horvát partnerek nem tudtak jelen lenni. A képzés magyar nyelven folyt Árvai Mara, Kónya Oscar és Kiss Endre képzők vezetésével és 17 magyar ajkú fiatallal. A napi programok, a képzés célja és sok más teendő angolul is meg volt fogalmazva.
Sokat fejlődtünk a hat nap alatt. Beszéltünk a kulturális sokszínűségről, az előítéletekről, sztereotípiákról és a képzés második felében jött az igazán izgalmas rész, ahol megtanultunk projektet generálni és különböző projekt ötletekkel gazdagodtunk. Az egyik napon 4 fős csoportokban dolgoztunk, szimulációs gyakorlat volt: pályázatot írtunk különböző témákban és határidőre kellett azokat leadnunk a „Nemzeti Bizottságnak”. :)

Bővebben: B.I.P.! Be intercultural person!

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL