Képzések

PEER to PEER képzés beszámolója

Épp egy héttel az 1. Csongrádi Civiliáda előtt – a Mobilitás Dél – alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda pályázatának jóvoltából - alkalmam volt arra, hogy kicsit betekinthessek más országok civiljeinek tevékenységébe.
2006. március 13-19. között a lengyelországi Kazimierz Dolny nevű városkában hat ország fiataljai találkoztak, hogy egyrészt kicseréljék eddigi tapasztalataikat, amelyeket az Ifjúság 2000-2006 program valamelyik alprogramjában való részvétel kapcsán szereztek, másrészt tovább bővítsék ismereteiket a témában. A programnak az is nem titkolt célja volt, hogy a személyes találkozás során újabb projekttervek szülessenek, amelyek alapjául szolgálhatnak további ifjúsági csereprogramoknak.

Bővebben: PEER to PEER képzés beszámolója

 

"Living in Trakai for ten days...

...hogy milyen volt Litvánia és maga a képzés, remélem az értékelés végére mindenki számára kiderül. Igazából nem is szeretnék értékelni, itt legfeljebb élménybeszámolóról lehet szó.
A 10 nap igen igen hosszúnak és fárasztónak bizonyult számomra, hiszen a szervezők  és trénerek a nap minden egyes percét gondosan felosztották  nekünk. Egyetlen délutánt biztosítottak számunkra, hogy megnézzük a litván főváros, Vilnius, nevezetességeit. Semmit sem bíztak a véletlenre. Valójában  tökéletesen igazuk volt, hiszen nem nyaralni mentünk oda, hanem tanulni!
És tanultunk is!
Azóta is napi kapcsolatban vagyok néhány résztvevővel, akikkel hamarosan (2007. tavaszán) megvalósíthatunk egy nemzetközi ifjúsági cserét.
Litvánia mint ország telis teli van természeti értékekkel, gyönyőrű kastélyok, hegyek, tavak, még a naplemente is más a kissé hűvös, esős délutánt  követően, és ami számomra igen meglepő, az emberek végtelenül kedvesek, segítőkészek, bár az autóvezetési stílusuk igen agresszívnek mondható. Csupa szépet és jót őrzök azóta is a szívemben Litvániáról, a szervezőkről, a nemzetközi résztvevőkről és nem utolsó sorban a magyar csoport tagjairól. Mindenki nagyon-nagyon türelmes és barátságos volt velem, és valójában senkinek sem volt könnyű a beilleszkedés a sokféle nemzetiség miatt (angol, német, litván, magyar, lengyel, román résztvevőkkel). Ahhoz képest egy jól összekovácsolódott társaság alakult ki a végére.

Bővebben: "Living in Trakai for ten days...

   

Participation towards citizenship, Szalai Laci beszámolója

Szerencsésnek érzem magam, amiért részt vehettem a május végén Litvániában megrendezett “Participation towards Citizenship” című szemináriumon. Ennek az oktatásnak köszönhetően alkalmam volt 9 csodálatos napot eltölteni Trakaiban, Litvánia fővárosától, Vilniustól 60 kilóméterre. Az ott töltött idő alatt lehetőségem nyílt egyaránt jól érezni magam, és hasznos, érdekes új dolgokat megtanulni, felfedezni. A helyszín, Trakai városkája gyönyörű környezetet biztosított, ugyanakkor nem terelte el a figyelmünket a képzésről, és arról, hogy együtt érezzük jól magunkat. Hat különböző ország képviseltette magát (ha jól számolom), és minden résztvevő, beleértve a trénereket is meglepően nyitottnak bizonyult a többiek felé. Már az első találkozás alkalmával az az érzésem támadt, hogy itt valami remek mulatságnak nézünk elébe. Az oktatók szerintem nagyon professzionálisak voltak minden szempontból. Igyekeztek minden területét lefedni a képzésnek, és próbáltak mindenre felkészülni, amire csak lehet, úgyhogy részemről megérdemlik a maximális 10 pontot.  Rengeteg érdekes, hasznos, és fontos dolgot tanultunk, de ezeknek a felsorolása túl sok helyet emésztene fel, és úgysem érdekelne senkit. Egyébként is, ami a leginkább megmaradt a képzésből az, hogy folyamatosan jól éreztük magunkat. Amikor esténként együtt beszélgettünk, amikor a közös feladatokon dolgoztunk, amikor a reggelinket fogyasztottuk a night clubban , amikor karaoke estet rendeztünk a helyi fiatalokkal, amikor a Litván és Finn bandákkal együtt énekeltünk a Eurovisiont nézve, és még akkor is, amikor csak ültünk, és a trénereket hallgattuk. Szóval az összes pozitív előérzetem beigazolódott, és szívesen maradtam volna legalább még 9 napig.
Az egyetlen negatív utóérzet csak amiatt van, hogy ezt a beszámolót két hónapja kellett volna leadnom, de ez már az én hibám. Remélem nem haragudtak meg rám még véglegesen…

   

Participation towards citizenship, Gyömbér Márta beszámolója

2006. május 15-24. között került megrendezésre Litvániában a képzés. Ez volt az első lépés a folyamatban.
A képzés nagyon hasznos volt. Egyrészt megismerkedhettem új emberekkel, rengeteg tapasztalatot, élményt szereztem, melyet a munkámban is tudok hasznosítani.
Nagyon tetszett, hogy különböző országokból érkezett emberek, akik különböző területeken dolgoznak az ifjúsági munka területén, cserélhettek tapasztalatot, ismerhették meg egymást és a munkájukat.
Számomra ez egy újfajta képzés volt, mivel még nem vettem részt nemzetközi képzéseken. De nagyon megérte.
Sok hasznos információt kaptam a nemzetközi ifjúsági programokról, cserékről. Megismerhettem nagyon sok új módszert arra vonatkozóan, hogy hogyan vonjuk be az ifjúságot a munkánkba, hogyan tegyük őket aktív résztvevőkké. Ezt nem csak a trénerektől tudhattuk meg, hanem a különböző csoportmunkák közben egymástól is. A csoportmunkák azért is nagyon hasznosak voltak, mert szinte mindig mindenki más-más csoportban dolgozott, így mindenkivel lehetett tapasztalatot cserélni.
Rengeteg játékot is megismertem, melyeket az iskolánk diákjai körében is tudok a jövőben hasznosítani.
Nagyon pozitív gesztus volt az is, hogy a képzésen hallott anyagok, hasznos információk, képek felkerültek a képzés végén egy cd-re, amit mindenki megkapott.
Összességében véve nagyon örülök, hogy részt vehettem a képzésen, nagyon sok tapasztalatot szereztem.
   

Participation towards citizenship, Csóré Zoltán beszámolója

Rövidke beszámolómból nem hagyhatom ki, hogy ez volt életem első repülése, amitől egy kicsit tartottam is - mint utólag kiderült nem hiába, mert a csomagom Frankfurtban maradt, de másnap délelőtt sérülés nélkül szállították-.E kalandos utazás után megérkeztünk Trakai-ba.
Még első nap nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent fogok tanulni az emberi viselkedésekről és kapcsolatokról. A képzőknek sikerült egy nagyon színes csapatot összeválogatni, amely a végére egy sikeresen együttműködő csapattá vált.
Nagyon változatos programok voltak a témákat illetően. Kezdeném azzal, hogy megtanultam hogyan lehet hatékonyan csoportban dolgozni, tanultam több módszert a projekt tervezéshez ezen kívül megismertem a saját személyiségemet. Rengeteg türelemre volt szükség, amiből senkinél nem volt hiány:D. És ami a legfontosabb új barátokat szereztem, új emberekkel ismerkedtem meg egy úgymond "kötetlen, non-formális légkörben".E kapcsolatoknak köszönhetően örömmel szeretném megemlíteni, hogy Németországgal, Litvániával és Olaszországgal együtt dolgozunk egy nemzetközi ifjúsági cserén, melynek hostja Magyarország lenne. E projekt ötletét is a képzésnek köszönhetjük.
Voltak nehézségek, de ez természetes, hiszen ha az ember elakar érni valami fontosat, azért megkell egy bizonyos szinten küzdenie.
Bátran mondhatom egy új Csóré Zoltán tért vissza Litvániából, tele ötlettel és lelkesedéssel:D. Örülök, hogy ennyi új dolgot tudok majd hasznosítani munkám során.

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL