Projektek


Participation towards citizenship, Csóré Zoltán beszámolója

Rövidke beszámolómból nem hagyhatom ki, hogy ez volt életem első repülése, amitől egy kicsit tartottam is - mint utólag kiderült nem hiába, mert a csomagom Frankfurtban maradt, de másnap délelőtt sérülés nélkül szállították-.E kalandos utazás után megérkeztünk Trakai-ba.
Még első nap nem gondoltam volna, hogy ennyi mindent fogok tanulni az emberi viselkedésekről és kapcsolatokról. A képzőknek sikerült egy nagyon színes csapatot összeválogatni, amely a végére egy sikeresen együttműködő csapattá vált.
Nagyon változatos programok voltak a témákat illetően. Kezdeném azzal, hogy megtanultam hogyan lehet hatékonyan csoportban dolgozni, tanultam több módszert a projekt tervezéshez ezen kívül megismertem a saját személyiségemet. Rengeteg türelemre volt szükség, amiből senkinél nem volt hiány:D. És ami a legfontosabb új barátokat szereztem, új emberekkel ismerkedtem meg egy úgymond "kötetlen, non-formális légkörben".E kapcsolatoknak köszönhetően örömmel szeretném megemlíteni, hogy Németországgal, Litvániával és Olaszországgal együtt dolgozunk egy nemzetközi ifjúsági cserén, melynek hostja Magyarország lenne. E projekt ötletét is a képzésnek köszönhetjük.
Voltak nehézségek, de ez természetes, hiszen ha az ember elakar érni valami fontosat, azért megkell egy bizonyos szinten küzdenie.
Bátran mondhatom egy új Csóré Zoltán tért vissza Litvániából, tele ötlettel és lelkesedéssel:D. Örülök, hogy ennyi új dolgot tudok majd hasznosítani munkám során.

 

Logi-STICK

A Logi- STICK előkészítő látogatás programja 2008. január 10-13. között került megrendezésre Szegeden öt európai civil szervezet részvételével. A Litvániából, Portugáliából, Romániából és Magyarországról érkező tizenkettő fiatal és ifjúsági szakember a projekt során egy közösen megvalósítandó 4.3. logisztikai képzés megtervezését, pályázatának megírását és benyújtását tűzte ki célul. Az előkészítő látogatás programja során az informális tanulás különböző módszereivel, nemzetközi csapatban együttműködve, egymás tapsztalatait felhasználva alkották meg a képzés terveit és a benyújtandó pályázatot. A pályázat április 1-jei határidővel lett beadva a Mobilitáshoz.
   

EVS indulás előtti képzés

Szervezetünk 2009 december 12 és 15 között EVS – Európai Önkéntes Szolgálatra induló fiataloknak tartott indulás előtti képzést Kiskunfélegyházán a Constantinum Intézményben. A képzésen 15 fiatal vett részt önkéntes szolgálatuk kezdete előtt. A képzést Árvai Mara és Kiss Endre vezette és a logisztikai csoport 3 tagból állt, Bálint Szilvi, Horváth Andrea és Szász Anikó.

A képzés folyamán a következőek témákkal foglalkoztunk:
Az EVS gyakorlati és technikai információinak átadása (szociális biztonság, biztosítás, vizum/tartozkodási engedély, szállás, zsebpénz stb.); A tudatosság nővelése az EVS project természtét illetően; Az EVS filózofiájának  és struktúrájának megismertetése; EVS projekt ciklus;
Az EVS projekt partnerek jogai és kötelességei; A partnerek szerepeinek háromszöge;
Felmérni és megértetni, az EVS szerepét, valmint hogyan illik bele az EVS az életükbe?;
 Az önkéntesnek időt és teret adni arra, hogy átgondolják a személyes céljaikat az EVS projektjük kapcsán, ötleteljenek azon, mit tudnak csinálni a saját projektjükben, hogyan tudják azt fejleszteni, mik is ezek a projektek valójában.  A személyes tanulási folyamatuk felismertetése az EVS projektben, a Youthpass és a kulcskompetenciák bemutatása. Lehetőséget biztosítani az önkéntesnek, hogy megoszthassák a félelmeiket másokkal, elmondhassák az elvárásaikat és motivációjukat.
 Az interkulturális tanulás aspektusainak bemutatása, különös tekintettel a kulturális sokkra való felkészítésre és a különbözőségekkel való szembenézésre.  Exönkéntesekkel való megismerkedés, tapasztalatátadás.

A képzés alatt született egy kis segédlet önkéntes szolgálat túlélésére, ez a dokumentum letölthető ha erre a linkre kattintasz.

A képzés alatt készült fotókat pedig itt találod meg
   

Élménybeszámoló szlovéniai ifjúsági cseréről: Creativity Beyond Borders

Kedves mindenki!

Pár mondat erejéig szeretném veletek megosztani az egyik nyári élményemet, ami Szlovéniában volt Nova Goricába, egy 10 napos ifjúsági cserén, amit a Yopa szervezett. Nekem ez a második ifi cserém volt, így már nagyjából tudtam, hogy mire számítsak, de a várakozásaimat is felülmúlta, annyira jól sikerült :)

 

Bővebben: Élménybeszámoló szlovéniai ifjúsági cseréről: Creativity Beyond Borders

   

Beszámoló a Creativity Beyond Borders című ifjúsági cseréről

2009. augusztus 21. és 30. között életem talán eddigi legnagyobb „kalandját” éltem át. Szlovéniában jártam, a Creativity Beyond Borders címet viselő ifjúsági cserén, török, szlovén, olasz és persze magyar fiatalokkal egyetemben. A programra jelentkezési lapot kellett beadni, a túljelentkezés miatt, és bevallom őszintén, nem hittem volna, hogy bekerülök a 10 fős magyar csapatba. Előtte nem tudtam, miről is szólnak ezek az ifjúsági cserék, de nem bántam meg, sőt, és minden fiatalnak meleg szívvel ajánlom, hogy legalább egyszer éljen át egy ilyet.

 

Bővebben: Beszámoló a Creativity Beyond Borders című ifjúsági cseréről

   

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL